onsdag 12 mars 2008

På tal om gamla stolpskott...

Det var länge sen sist. Men nu kände jag att det var dags att lufta lite synpunkter igen. Läste ni Bo Östmans inlägg på Kurirens ledarsida den 12 mars? Östman kör tydligen med återvinning på gamla dar. När det är problem att hitta på nya saker att skriva om tuggar han om gamla ledarstick.

Den här gången byggde han texten på a) att socialdemokratin har hög medelålder på medlemmarna och b) att länets riksdagsledamöter är (med Östmans ord) stolpskott.

Om vi börjar med medlemmarnas ålder kan vi konstatera att den alltid pålitligt enögde Östman undviker att titta på något annat parti. Hur vore det om han vaskade i den moderata organisationen, t ex? Där ligger man högt åldersmässigt - och hur ser det ut med kvinnorepresentationen? Här i Boden har man inte en enda kvinna i topp vare sig i fullmäktigepresidiet eller nämnderna, förutom den tidigare "eviga tvåan" Rigmor Åström i BUN .

Den höga medelåldern i partierna är ett problem, men det är inte specifikt för socialdemokraterna. En delförklaring är att många etablerar sig allt senare på arbetsmarknaden och undviker att aktivera sig i partierna under studietiden. Då aktiverar man sig hellre i studentkårer eller politiska studentförbund. Därmed sker inträdet i politiken efter 30-årsåldern. Även icke-akademiker rotar sig senare nu än förr.

Omdömet om länets företrädare på riksdagsnivå får givetvis helt stå för Östman. Sen kan man förstås undra varför han begär mer av de ledamöter som sitter i opposition än av de riksdagsmän som ingår i den styrande Högeralliansen på riksnivå? På vilket sätt har Stefan Tornberg och Krister Hammarbergh utmärkt sig, trots att de rimligen borde ha större förutsättningar att få igenom sina politiska idéer?

Nej, Östman verkar ha slut uppslag för sina texter. Kanske har åldern tagit ut sin rätt ?

Inga kommentarer: