söndag 3 februari 2008

20 jobb i riskzonen

Vi Socialdemokrater avvisar som enda parti i KS alliansens förslag avseende den framtida kosthållningen i kommunens äldreboenden och i hemtjänsten. Förslaget syftar till att inleda en privatisering av kostverksamheten, som med stor sannolikhet innebär att minst 20 - 25 jobb försvinner från kommunen. Det är en ansvarslös politik som vi inte medverkar till.

Syftet med kommunens kosthållning måste vara att tillgodose brukarnas behov av en god och näringsriktig kost. En konkurrensutsättning där uppdraget går till den som lägger lägsta pris kommer inte att garantera detta syfte. Vi tror att om de anställdas kunskaper och idéer tillvaratas och utvecklas på ett bra sätt är den kommunala organisationen att föredra.

En upphandling enligt alliansens förslag kommer att innebära att köken i Harads, Björken, Midgårdarna och Björknäs tvingas avskeda ett tjugotal personer, företrädesvis kvinnor. De lokala leverantörerna Kents Bageri, Olofssons Frukt & Grönsaker, Risbergs Potatis, Petterssons Chark och Postens Bilfrakt kommer (om man förlorar sina uppdrag) att nödgas säga upp personal. De nya jobben hamnar på andra orter.

Det är mera jobb - inte en "flyttlasspolitik" - vi behöver i Boden. I fjol minskade Bodens befolkning med över 170 personer. Vi står med minst 200 tomma lägenheter i Bodenbo och bland dom privata hyresvärdarna. Många flyttade för att det inte fanns jobb i Boden och delvis som en följd av den moderata arbetsmarknadspolitiken. Därför är det klandervärt initiativ av Alliansen i Boden att avveckla 20 tjänster i kommunens kök.

Inga kommentarer: