lördag 5 januari 2008

Vem har ansvaret?

Nu ska det bli krismöte i Boden. Nej, det har ingenting att göra med kommunens sjunkande folkmängd, som kan slå hårt på ekonomin. Nej, det har inte att göra med att Boden placerat sig så långt bak som på 190:e plats i den senaste mätningen av företagsklimatet (gjord av Forum för Småföretagsforskning, FSF) och därmed hamnat på den undre halvan i Norrbotten. Nej, det är faktiskt inte alls tal om hur kommunen ska hantera de många ansökningarna om friskolor som åtminstone i teorin kan slå sönder hela den offentliga skolstrukturen.

Det handlar om debattnivån i fullmäktige. Alliansen har bestämt att nu måste debattnivån höjas. Därför behövs det ett krismöte. Det är till att prioritera, minsann.

Som man kunde förvänta sig så placerar raskt kommunalrådet Olle Lindström ansvaret hos oppositionen. "Det är socialdemokraterna som utmärker sig", hävdar han i en artikel i Norrbottens-Kuriren. Jag kan försäkra herrar Lindström, Backgård m fl att det är bara att städa framför egen dörr så kommer den här frågan att klara ut sig själv.

Jag förnekar alltså inte alls att både jag själv och andra sossar kan ha uttalat oss väl så häftigt under debatterna. Men det har då skett som svar på anklagelser om lögn, påhopp på enskilda partimedlemmar, anklagelser om att vi backar för att vi blivit "byxis", allmän arrogans och uttalanden som att "sossarnas agerande är skandalöst".

Jag ska inte här dra upp allt som sas vid det senaste fullmäktigemötet, men en av de lite dråpligare kommentarerna stod Bo Vestin för. (Jo, just det. Han från (v) som tidigare uttalat sig bl a om sandlådor i fullmäktigesalen och kvackat om ankdammar. Fast då ledde det inte till några krismöten.)

Vestin menade att det var just skandalöst att sossarna inte vågade vara med och ta beslut i Bodenbo-ärendet (det om bolagsbildningarna) när vi drivit fram ett extra fullmäktige.

  • För det första så fanns det inget att ta beslut om. Ärendet var redan verkställt och det var därför vi bestämde oss för att lägga ned rösterna. Det handlade inte om att vi inte vågade, utan om att vi inte haft en chans. I övrigt hänvisar jag till SKL-juristen Leif Peterséns bedömning av handläggningen.
  • För det andra så hade vi inte drivit fram ett extra fullmäktige. Vi hade utnyttjat vår demokratiska och lagliga rätt att (tillsammans med kd) begära en återremiss för att få fram ett vettigt beslutsunderlag. Det var alliansens egen kommunledning som kallade in det extra fullmäktigesammanträdet i mellandagarna till en kostnad av – tja, vad vet jag? – kanske 40 000 kr? För vår del hade det räckt utmärkt med att behandla ärendet vid nästa ordinarie fullmäktige i januari. Då hade vi kanske t o m kunnat få svar på åtminstone några av de frågor vi ställde innan återremissen.
Sist men inte minst måste man fråga sig var ansvaret för debattnivån ligger? Hos alla ledamöter finns ett delat ansvar, självklart. Men om den egna kontrollen inte fungerar? Vems ansvar är det då att gripa in?

Det finns faktiskt bara en person som har det uttalade ansvaret att ingripa om debatterna spårar iväg. Det är fullmäktiges ordförande. I Boden heter han Åke Eltoft (m).

Inga kommentarer: