onsdag 2 januari 2008

Gott Nytt År!

Så blev det 2008. Ett år värt att se fram emot med viss optimism. Socialdemokratin når höga resultat i opinionsmätningarna och även om man inte alltid kan dra alltför stora växlar på sådant kan vi i alla fall vara säkra på att folket reagerar på den högerpolitik som bedrivs på riksnivå.

Spiller detta över på det politiska klimatet i Boden? Ja, det känns så. En tid efter valet hade jag intrycket att bodensarna menade att "ja, de där högergubbarna nere i Stockholm litar vi inte på – men Olle är ju en rejäl karl! Och vänsterns Bosse Strömbäck har lovat att förhindra privatiseringarna som Olle och Co vill genomföra." Nu verkar vindarna ha svängt och allt fler konstaterar att mönstren går igen. Höger är höger, oavsett om man är i Stockholm eller i Boden.

I Boden kan t o m vänster vara höger i politiken, eller om det möjligen är tvärtom. Jag tänker naturligtvis på den debatt som avslutade 2007 i kommunpolitiken, när Bodenbo ville bilda två nya bolag för att överföra äldreboendet dit och på sikt även sälja fastigheterna till privata. Det är fascinerande att vänsterns Rasmus Joneland kan driva frågan om privatisering när vi fortfarande kan läsa valprogrammet på Bodenvänsterns hemsida "Ingen utförsäljning av kommunala fastigheter". När har vänsterns medlemmar bytt inriktning? Eller har frågan inte prövats där heller?

Faktum är ju, käre bloggbesökare, att alliansen har kört ett mycket underligt spel i hela den här frågan. Man har medvetet undvikit öppen debatt. Ända till den milda grad att när frågan till sist ska prövas i fullmäktige – ja, då är redan bolagen bildade! Ärendet är verkställt, innan debatt eller beslut helt emot stiftelsens stadgar och kommunallagens intentioner. Heder i alla fall till Lars-Gunnar Holmqvist (moderat vice ordf i Bodenbo) som medgav från talarstolen att bolagsbildningen gått för snabbt fram och att det var fel att Socialdemokraterna (oppositionen) inte fick justera protokollen. Därmed blev han också den som slutgiltigt sänkte den krystade argumentationen från övriga allianspolitiker.

Jag återkommer i ämnet. Tills vidare önskar jag dig en bra fortsättning på det nya året!

Inga kommentarer: